Meillä on pitkä yhteinen historia hevosen kanssa. Hevoset ovat olleet elintärkeitä ihmiselle ja siksi kautta aikojen hyviä hevosmiehiä ja -naisia on arvostettu korkealle. Lännestä tulleessa traditiossa puhutaan hevoskuiskaajista, jotka saavat hevoset toimimaan melkeinpä maagisesti. Heidän toimintansa kuitenkin pohjautuu selkeään systeemiin, tuntemukseen hevosen omasta kielestä. Hevosavusteisessa valmennuksessa hyödynnetään hevosten ainutlaatuista läsnäoloa ja herkkyyttä kommunikoinnissaan meidän nykyihmisten haastavien tilanteiden ratkaisemiseen.
Valmennuksessa opit käyttämään tunnetta, kehonkieltä ja energiaa vuorovaikutuksessa. Hevosen kieli on tunteen ja kehon kieli, jota ihminen voi oppia ymmärtämään ja käyttämään. Hevosten kanssa tehtävä maastakäsin työskentely tähtää yhteisen kielen löytämiseen. Harjoitellessasi tätä koet sinun ja hevosen välisen yhteyden, jota voit soveltaa myös vuorovaikutukseen ihmisten kesken. Läsnäolo, selkeä kehon kieli, mielenrauha, omien tunteiden tunnistaminen, toisen huomioonottaminen, kunnioitus toista kohtaan ja lopuksi itsestään toimiva yhteys ovat asioita, joita opit tässä työskentelyssä.
Mitä hevosavusteinen valmennus ei ole: Se ei ole ratsastusta, hevosurheilua tai ratsastusterapiaa. Hevosavusteinen valmennus on yksilön tai työyhteisön eteenpäin vievää valmentamista.
annika.schulman@stablemind.fi
Asiakkaan sanoin:
"Harjoittelu Annika Schulmanin ja hänen hevostensa kanssa on minulle syvästi merkittävää, koska tutkin työkseni kehollista kommunikaatiota ja sen ehtoja. Hevostyöskentely on tuonut kehollisuuden filosofiaani aivan uuden ulottuvuuden ja auttanut ymmärtämään konkreettisesti myös ihmisten välistä vuorovaikutusta. Tämä on osoittautunut hedelmälliseksi erityisesti vastuullisen johtamisen filosofiassa, jota kehitän osana tutkija- ja henkilöstökoulutusta yhdessä kollegojeni, mm. psykologien ja psykodraaman asiantuntijoiden kanssa.
Etsiydyin Annikan ohjaukseen alunperin siksi, että halusin oppia ratsastamaan aikuisiällä, mutta pelkäsin hevosia. Opetus tavallisilla ratsastustalleilla muistutti autokoulua: Oppilas istutettiin hevosen selkään ja ratsua piti käsitellä kuin nopealiikkeistä maasturia.
Olin lapsena hoitanut pieneläimiä ja oppinut ajattelemaan, että elävien olentojen kanssa voi toimia menestyksekkäästi ainoastaan, jos pyrkii ymmärtämään niiden pyrkimyksiä ja intressejä. Hevoset olivat minulle kuitenkin pitkään mysteeri, koska harhaanjohtavasti pidin niitä valtavina koiraeläiminä. Harjoittelu Annikan kanssa avasi tien uudenlaiseen maailmaan: Suurikokoisten, herkkien saaliseläinten todellisuuteen.
Heti ensimmäisellä kerralla tajusin, miten toisella tavalla tällaista eläintä tulee lähestyä kuin ihmistä. Annikan laatimat täsmäharjoitukset auttoivat muuttamaan oman kehon liikkeitä niin, että pystyin vähitellen toteuttamaan tuota alun oivallusta, ja jatkuvasti yhä luontevammin. Lähestymis- ja tilankäyttöopetusta seurasivat maastakäsittelyn eri muodot ja lopulta uskaltauduin ratsaille.
Mutta ratsastamistakin ihmeellisempää minulle oli oppia hallitsemaan omaa kehollista kommunikaatiota. En koskaan olisi voinut uskoa, että saisin hevosen seuraamaan itseäni ilman riimua ja varusteita, pelkästään kutsumalla sitä omalla energiallani ja liikkeelläni. Ja silti jo alustavien harjoitusten jälkeen Vili-ruuna lähti perääni pelkän kehonliikkeen kutsumana.
Kun nykyisin viittaan oppilaat sisään luentosaliin, palaa mieleeni ensimmäinen kerta kun onnistuin ohjaamaan hevoslauman pihasta talliin."
Sara Heinämaa
Filosofian professori, Jyväskylän yliopisto
Tutkimusjohtaja, Jyväskylän yliopisto ja Helsingin yliopisto
Find StableMind on Facebook and stablemindcoaching on Instagram
© 2019 StableMind. Kaikki oikeudet pidätetään.